Fjällturer 2022

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Vår svenska fjällvärld är unik. En av Europas sista vildmarker. En vildmark med en storslagenhet som måste upplevas. Turerna går till stora delar utanför markerade leder i områden som få besöker. Varje tur har en ny ledsträckning och därför blir en tur aldrig en annan lik. Våra fjällturer genomförs i små grupper och leds alltid av en certifierad fjälledare.


Sarek och Stora Sjöfallet 30/7-4/8 2022


Varmt välkommen till en sex dagar lång vandring genom världsarvet Laponias två fantastiska nationalparker, Stora Sjöfallet och Sarek. Laponiaområdet är unikt i sitt slag och utgör Europas största sammanhängande vildmark. Vandringen kommer att ske i liten grupp utanför lederna genom en unik och väldigt vacker fjällvärld utan turistströmmar.

 

Turen kommer att starta i Suorva där vi tar oss över den stora dammanläggningen och direkt sätter kurs upp mot kalfjället i Stora Sjöfallets nationalpark. Landskapet kommer snabbt att skifta karaktär och snart är vi inne i ett fantastiskt fjällområde med förhållandevis få besökare. I Stora Sjöfallet och Sarek finns inga leder men bitvis finns stigar vi följer. Efter två dagars vandringen västerut så svänger vi norrut och följer dalgången Guhkesvágge som betyder den långa dalen. Vi går vi sidan om ett av Sveriges mest högalpina område och kan blicka upp mot glaciärer och Sareks högsta topp, Sarektjåhkkås Stortopp 2089 meter över havet. När vi kommer längre norrut passerar vi under fjället Nijáks väldiga nordvägg innan vi svänger upp mot nästa ikoniska fjäll, Lapplands drottning Áhkká. Vi lämnar nationalparkerna när vi tar oss över den långa hängbron över den brusande älven Vuojatädno.

Turen avslutas i samevistet Änonjálmme där vi tar båten över sjön Áhkájávrre till Ritsem.

 

Du kommer att bjudas på fantastiska vyer, dramatiska toppar, vackra fjällsjöar, några spännande vad och grönskande fjällhedar. Vi kommer mestadels att röra oss utanför lederna. Inne i Sarek saknas leder och broar helt men området är ändå relativt lättvandrat då man ofta följer naturliga dalstråk och gamla renflyttningsleder. Fjällstugor och rastskydd saknas och boendet sker i tält.

För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring är gruppens storlek begränsad till max 6 deltagare + guide(r). Det gör oss flexibla och vi blir snabbt sammansvetsade.
Under turen kommer du också ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, hur och var man vadar, val av tältplats, samernas liv, fjällens djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix i fjällen. Vi kommer att röra oss ungefär 15-20 km per dag. Någon dag kortare. Vandringen kommer att ske i lugnt tempo där fokus är att uppleva det fantastiska fjällområdet.Turen passar:

Dig som vill uppleva Sareks och Stora Sjöfallets unika nationalparker och fjällen bortom lederna. Turen är inte en nybörjartur då vi kommer att röra oss till stor del utanför markerade leder. Vi kommer bära tält och mat för 6 dagar. Några vad förekommer.


Pris: 7200kr


Ingår:

- Båttransport Änonjálmme -> Ritsem

- Lån av bekvämt fjälltält

- Lån av stormkök samt gas

- Gemensam säkerhetsutrustning för sommarfjäll

- Guidning av certifierad Fjälledare (enligt Fjällsäkerhetsrådets norm)


Fixar du själv:

- Resan till Suorva och från Ritsem (tåg + buss och samordnas)

- Personlig utrustning

- Mat under turen (exempel på lättlagad fjällmat lämnas)

- Ev boende på Ritsem jällstation sista natten (man kan tälta mot en mindre serviceavgift).


Läs mer om turen här


Max 6 personer (min 4 pers).

Fjällturer 2022


Trollsjön - Kårsavagge - Abisko nationalpark 26-29/8 2022


Följ med på en fantastisk sensommarvandring där du får uppleva några av Lapplandsfjällens riktiga pärlor i området runt Abisko. Vi kommer att röra oss i en liten grupp längs en annorlunda och väldigt vacker färdväg bortom de stora turiststråken. Turen kommer att innehålla många kontraster där du kommer att få uppleva magiska Trollsjön (Rissajaure) med Sveriges största siktdjup, vandra förbi Låktatjåkko och ner i den vackra dalgången Kårsavagge, uppleva fjällen bortom lederna i Abisko nationalpark, följa den första delsträckan av klassiska Kungsleden och uppleva utsikten upp mot Lapporten Sveriges mest imponerande och avbildade fjällformation.

Utöver det kommer du att bjudas på fantastiska vyer, dramatiska toppar, vackra fjällsjöar, kanske något spännande vad, gnistrande glaciärer och blommande fjällhedar. Vi kommer att röra oss både längs markerade leder och omarkerade färdvägar. Boende kommer att ske i tält och självklart strävar vi efter att hitta fina lägerplatser med kvällssol. Turen passar dig som vill uppleva ett fantastiskt fjällområde bortom som förhållandevis få besöker.

För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring är gruppens storlek begränsad till max 8 deltagare + guide(r). Det gör oss flexibla och vi blir snabbt sammansvetsade.
Under turen kommer du också ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, vägval, val av tältplats, samernas liv, fjällens djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix i fjällen. Vi kommer att röra oss mellan 12 - 20 km per dag. Vandringen kommer självklart ske i lugnt tempo där fokus är din fjällupplevelse.


För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring är gruppens storlek begränsad till max 8 deltagare + guide(r). Det gör oss flexibla och vi blir snabbt sammansvetsade.
Under turen kommer du också ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, vägval, val av tältplats, samernas liv, fjällens djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix i fjällen. Vi kommer att röra oss mellan 12 - 20 km per dag. Vandringen kommer att ske i lugnt tempo där fokus är din fjällupplevelse.


Turen passar:

Dig som vill uppleva ett fantastiskt fjällområde, delvis längs färdvägar med förhållandevis få besökare. Turen är inte en nybörjartur, vi har två lite längre uppförsbackar som kan vara ansträngande och vädret kan snabbt skifta. Vi kommer bära tält och mat för 4 dagar. Steniga partier och en del branta stigningar förekommer. De flesta vattendrag vi passerar har broar men mindre vad kan förekomma.


Pris: 4800kr


Ingår:

- Lån av bekvämt fjälltält

- Lån av stormkök samt gas

- Gemensam säkerhetsutrustning för sommarfjäll

- Guidning av certifierad Fjälledare (enligt Fjällsäkerhetsrådets norm)


Fixar du själv:

- Resan till Vassijaure och från Abisko (vi kommer att samordna)

- Personlig utrustning

- Mat under turen (exempel på lättlagad fjällmat lämnas)


Läs mer om turen här


Max 8 personer (min 4 pers).


Foto: Fredrik Neregård

Foto: Fredrik Neregård

"The mountains are calling and I must go..."


John Muir